Chille met dille

Als rasechte Rus heb ik in het verse kruidengebruik van de Nederlander iets bijzonders opgemerkt: Daar waar inheemse kruiden als munt, koriander, basilicum, rozemarijn, tijm en natuurlijk peterselie al ruimschoots hun weg naar diverse keukenmaaksels hebben gevonden, blijft dille nog dik achteraan sukkelen. Dille, het kruid waar ik op mijn beurt juist mee ben opgegroeid. Geurige, zachte, groene takjes met die karakteristieke, eerst bijna zoete en daarna licht pittige smaak. Tuurlijk, ook van dille moet je houden. But I love it! En daarom nu maar eens wat blabla over dille, want dille kun je dus veel meer gebruiken dan een beetje over de vis. Het vergt wat out of the box cooking, maar hey, dat is natuurlijk ook wat wij bij Sunshine doen. Dus dille, it’s your time to shine!

Chille dille kruiden munt koriander basilicum rozemarijn tijm peterselie

Of je dille lust is gauw bekeken. Loop eens binnen bij een groenteboer of een Turkse supermarkt, daar liggen mooie bossen dillen met het haar te zwiepen. Steel een klein takje en proef. Pure dille is qua smaak, net als de meeste verse kruiden, vrij heftig. Maar dille is een smaakmaker, een aanvulling op waar je het doorheen doet, dus dit is even een overkill-check of de smaak an sich wat voor je is. Zo ja, dan kan de bos mooi mee. Zo niet, koop dan een appel om je in ieder geval niet al te rot over het zojuist gepleegde vandalisme te voelen. Of een banaan. Of gewoon niks natuurlijk.

Veronderstel dat je wel met een bos dille bent thuisgekomen, dan kun je meteen aan de slag. Dille kun je namelijk heel de dag door eten. Supersimpel!

Chille dille kruiden munt koriander basilicum rozemarijn tijm peterselie

-Strooi wat dille over je uitsmijter, je hippe avocado-toast of bak dille-pannenkoekjes (lekker veeeeeel gesnipperde dille door het beslag mengen) die je met een dotje crème fraîche eet. Slechts een paar ingrediënten, maar wat een smaaksensatie!

-Dille smeedt iedere salade waanzinnig aan elkaar want dille is mattie met alle soorten groente en met veel soorten fruit. Een eenvoudige salade van komkommer, tomaat, radijs, lente-uitje, een kneepje citroen en een klein likje mayonaise (of veganaise) wordt al een bommetje als je daar dille doorheen snippert. Maar experimenteer gerust met al het salade-waar dat je kunt vinden. Ikzelf vind dat dille ook fantastisch samengaat met alle soorten kaas, graan, citrusvruchten, appels, peren, aardbeien en watermeloen, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Maak zomerse salade met quinoa, sla, watermeloen, feta, dille en een scheutje limoncello…om nog maar eens een salade in de strijd te slingeren.

Chille dille kruiden munt koriander basilicum rozemarijn tijm peterselie

-Combineer dille met zure smaken, zoals bijvoorbeeld zuurkool. Winters stampie zuurkool-dille…yes please! Een traditioneel Russisch gerecht is de haring-bietsalade, met fijngesneden haring, aardappeltjes, augurk, gekookte bietjes, worteltjes, ui, ei, een shitload aan dille natuurlijk en een goede lik mayonaise. Met een sneetje stevig bruin brood (en ach, doe dan ook maar een shotje wodka als we toch aan de gang zijn) is het woest smullen geblazen. Aanpassingen zijn overigens toegestaan, dus als je geen haring lust, kun je ook gerookte zalm pakken, of de vis compleet weglaten.

Chille dille kruiden munt koriander basilicum rozemarijn tijm peterselie

-Paddenstoelen en dille is ook dikke mik! Een lekkere schotel met rijst (of aardappeltjes) en cantharellen of boleten met ook hier weer een bergje dille doorheen en een handjevol noten of pijnboompitten is zo gemaakt en smaakt weer totaal anders dan dat je gewend bent.

-Breng je water op een warme dag op smaak met een takje dille en een paar schijfjes (ongeschilde!) komkommer. Dille zorgt voor een heel subtiel, kruidig hintje.

Chille dille kruiden munt koriander basilicum rozemarijn tijm peterselie

-Verdun wat vossenbesjam of cranberryjam met water of crème fraîche (of een vegan variant daarop) en meng daar gehakte dille door. Klaar is je fantastische saus voor over de aardappeltjes, gehaktballetjes, groenteballetjes and so on…

-Hoewel ik dille bij voorkeur zoveel mogelijk vers gebruik, is dille ook een fijne smaakmaker in hartige taarten, frittata’s en eigenlijk wel alle vormen van ovenschotels. Gegrilde aubergines met een beetje olijfolie, knoflook en dille in een wrap als killerlunch…maar hier zou ik dan wel weer verse dille aan de reeds gegrilde aubergines toevoegen. Verse dille is toch echt de bom!

-Maak dille-limo! Ja, je leest het goed :-). Mik een in kleine blokjes gesneden komkommer, vlierbloesemsiroop en gehakte dille in een blender en maak daar een papje van (staafmixer werkt ook). Leng een bodempje van dit mengsel aan met plat of bruisend water, ijsklontje erbij en….need I say more?

Chille dille kruiden munt koriander basilicum rozemarijn tijm peterselie

U ziet, dat dille is een heel veelzijdig kruidje :-).

Dan nog wat dille-tips:

-Koop dille niet in de supermarkt, maar bij de groenteboer of Turkse/Marokkaanse winkel. Daar is de dille veel lekkerder en veel goedkoper.

-Dille hoort een mooie, donkergroene kleur te hebben. Is de dille gelig, laat het liggen.

-In een vochtig keukenpapiertje om te toppen blijft dille in de koelkast vaak meer dan een week goed.

-Gedroogde dille komt niet in de buuuuuurt van verse dille dus laat die lekker staan.

-Dille is, in tegenstelling tot kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum geen succes in gebak. Dat klinkt waarschijnlijk juist als een uitdaging, dus ik hoor heel graag als iemand toch iets eetbaars op dat front weet te fabriceren.

Tot dusver dus dille. Dragon, you are next :-)!


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!

2018-05-15T09:59:02+00:0015 mei 2018|Categorieën: Blog, Lunchroom, Sunshine|Tags: , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.