Thee is veruit mijn favoriete drankje, dus toen de kaart voor Sunshine werd samengesteld heb ik de theeën alle ruimte gegeven. Thee kan namelijk altijd. Of het vriest of dat de mussen van de daken vallen, het is altijd een goed moment voor thee.

Thee kent tradities. Thee verbindt mensen, krijgt ze rond de tafel en zwengelt goede gesprekken aan. Met thee heet je je gasten welkom, uit je gastvrijheid en respect, sluit je vrede, verbind je huwelijken en herdenk je de doden. Thee is magisch. Ieder land, iedere cultuur heeft zo haar theetradities, geen drank is wereldser dan thee. Dus no way dat wij de gasten af gaan schepen met prefab zakjes. Alles moet vers, lekkere divers en van de beste kwaliteit. Geen laffe smaken, maar lekkere wereldse theeën met verhaal en karakter en in dit eerste deel van de theeblog gaan de ‘specials’ in het zonnetje. In het volgende deel komt dan de al even speciale losse thee aan bod.

The Sunshine chai family

Chai latte is inmiddels niet uit de hedendaagse horeca weg te denken en diverse chai brands bieden dan ook hun versie van dit populaire drankje aan. Bij Sunshine zijn wij lekker dwars want wij maken de kruidenmix van onze Indian chai en chai latte he-le-maal zelf. Met enkel kruiden en geen andere toevoegingen en dit alles volgens een traditioneel Indiaas recept. Vijf kruiden, vers gezette thee, melk en een beetje suiker. That’s it! Geen wonder dat wij geregeld de opmerking krijgen dat onze chai ‘lekker anders’ smaakt. Wij gaan niet voor het gemak van voorgemaakte poedertjes of mierzoete chai-siroop, maar voor authenticiteit. Voor hoe chai ècht hoort te smaken.

Vaak wordt ons gevraagd naar het verschil tussen Indian chai en de chai latte. De chai latte is eigenlijk een fancy versie van de Indiase chai, met opgeschuimde melk, iets milder van smaak en ook iets minder zoet. In de Indiase chai moet traditioneel best wat suiker, dat is ook nodig om de pittige kruiden te balanceren. De chai latte smaakt iets zachter. Dirty chai latte, daarentegen, is met zijn shot espresso juist weer een lekkere klap op de billekes!

Bush tea

Bush tea was voor mij de ontdekking van mijn reis door Gambia. Het is sislinethee en heel West-Afrika zweert bij de heerlijke smaak en de geneeskrachtige werking van deze plant. Sisline groeit door heel West-Afrika alleen gedurende de regenperiode. Na de bloeitijd worden de bladeren van de plant geplukt en gedroogd en de thee wordt dan ook van hele theebladeren gezet. Overal in Gambia zag ik kleine theepotjes van emaille op open vuurtjes staan waarin dus bush tea (zoals men het in Afrika noemt) borrelt. Als je sisline kookt, komen de geneeskrachtige eigenschappen er namelijk nog beter uit, maar opgieten met heet water werkt ook prima. Op de markt in Gambia kocht ik de eerste zakken bush tea (en de bijbehorende theepotjes!) voor back home en inmiddels is deze smaakmaker niet uit mijn keuken en uit Sunshine weg te denken. En het leuke aan sisline is: Ieder blad smaakt weer een beetje anders, dus de smaak van de thee is altijd lekker dynamisch! Dus als je nu nòg niet nieuwsgierig bent…

Bubble tea

Bubble tea is misschien wel ons meest besproken drankje en ook absoluut één van de leukste. In Azië zijn ze er al jaren wild van en zachtjesaan veroveren bubble tea bars ook Nederland. Bij ons moest ‘ie ook absoluut op de kaart want I looooove bubble tea. Traditioneel is bubble tea een drankje van sterke, zwarte Taiwanese thee, melk en iets lekker zoets er in (wij kiezen voor vanille), met in het glas een handvol tapioca balletjes, die door verhitting de structuur krijgen van gummi-beertjes. Ze hebben van zichzelf nauwelijks smaak (hooguit een beetje zoet), maar je kunt er lekker op kauwen als je ze door het dikke rietje ‘meedrinkt’. Ze hebben smaaktechisch dus nauwelijks functie, ze zijn er voor de fun. Er zijn ook zogenaamde ‘popping pearls’ balletjes met een vruchtensmaakje die je kapot kunt bijten, maar die smaken mij zo chemisch dat mijn eigen (denkbeeldige) balletjes ervan verschrompelen… Wij gaan dus wederom voor authenticiteit en serveren in onze bubble tea enkel de tapioca pearls.

Naast de traditionele bubble tea (in Azië ook wel gewoon ‘milk tea’ genoemd) hebben wij ook een matcha/melk/passievrucht variant en een lekkere frisse met framboos en witte chocolade (beide op basis van groene thee). Bubble tea wordt doorgaans koud geserveerd (al kunnen sommige smaken, zoals de traditionele, ook prima warm) dus dat is ook hoe je ‘m bij ons krijgt.

Kurkuma latte / golden milk

Kurkuma latte is van oorsprong ook een Indiaas drankje dat veel gebruikt wordt in de ayurvedische gezondheidsleer. De vele gezondheidsvoordelen en de mooie kleur van kurkuma is overzees niet onopgemerkt gebleven en zo heeft het gouden drankje de oversteek inmiddels gemaakt en zwaait kurkuma latte je ook hier in Nederland vanaf diverse menukaarten vrolijk tegemoet.

Net als voor de chai en de chai latte maken wij voor kurkuma latte onze eigen huisgemaakte kruidenmengsels waar behalve kruiden niets, maar dan ook niets anders in zit. Onze kurkuma latte heeft ook echt een eigen willetje want wij voegen naast de gebruikelijke kaneel en gember ook een beetje zwarte peper en een snufje chili aan toe. Wij houden namelijk niet alleen van kleur maar ook van een beetje pit!

Japanse matcha thee

Matcha is al enige tijd ontzettend hip, maar wat is matcha eigenlijk precies?

Het zijn de jongste blaadjes van de groene theeplant die hun eindspurt in de schaduw afleggen, zodat ze lekker veel chlorofyl aanmaken, een stofje waar ons lichaam heel blij van wordt. Vervolgens worden deze blaadjes gestoomd, gedroogd en in hun geheel vermalen tot knalgroen poeder, waardoor je bij het drinken dus geen voedingsstoffen verloren laat gaan. Ja, matcha wordt zodoende gerekend tot het absolute superfood. Voor als je matcha zelf wilt kopen: Let goed op de kleur. Hoe feller het groen – hoe beter. Dus als je pijn aan je ogen krijgt en je portemonnee rent gillend de winkel uit, dan zit je goed. Matcha is namelijk geen goedkoop poedertje, voor een beetje kwaliteit zit je al gauw rond de 50-60 euro per 100 gram. En de felgroene keur komt van de overkill aan chlorofyl, dus hoe groener, hoe beter. Laat grauw-groene matcha dus beslist links liggen. Geloof me, dan kun je nog beter vissenvoer drinken.

Voordat matcha ‘superfood’ werd, was matcha vooral Japanse ceremoniële thee en dat is ook hoe wij matcha serveren. In een chawan (matcha kom), met ongeveer 60 ml water op ongeveer 70 graden, opgeklopt tot een schuimige thee. Matcha is dus meteen op drinktemperatuur en dient traditioneel in drie slokken te worden opgedronken, terwijl je de chawan met beide handen vasthoudt. Het is dus een espresso onder de groene thee, een klein bommetje, boordevol smaak en anti-oxidanten.

En matcha vormt natuurlijk ook de basis voor de matcha latte de groene mooierd met matcha, melk en een snufje suiker.

Blooming tea

Wil je spektakel in een glazen theepotje, bestel dan een keer een blooming tea. Blooming tea is een handgemaakt bundeltje groene of witte thee dat gebonden is om een gedroogde bloem. Deze theebloemen, zoals de knoppen ook worden genoemd, komen uit China, oorspronkelijk uit de provincie Yunnan, waar het binden van theebloemen tot een ware kunst is verheven. Hoewel theebloemen eruitzien alsof ze al eeuwen meegaan, werden theebloemen pas in de jaren 80 voor het eerst in elkaar geknutseld dus dit thee-spektakel is nog een relatief jonge hond. Toch kan blooming tea prima mee met de zwaargewichten want alleen op uiterlijk al trekt de theebloem een ferme sprint en de smaak is heerlijk mild en bloemig dus blooming tea kan eigenlijk altijd. Bij een goed lulverhaal, een zoet taartje of een stevige lunch.

Chili-framboosthee

Over chili-framboosthee kan ik eigenlijk heel kort zijn: It kicks ass! Mensen, chili is het absolute toverwoord en een onmisbaar ingrediënt in iedere keuken. Maar dat vind ik. En ook vind ik dat chili-framboosthee één van de leukste drankjes op de kaart is. Omdat je waarschijnlijk geen chili in je thee verwacht…Maar geloof me, chili kan dus ook gewoon lekker in een thee en samen met framboos, limoen, zwarte thee (voor een stevige body) en een lepeltje suiker (heb je nodig om de chili te balanceren) staat dit rode duiveltje garant voor een explosieve smaakervaring. Chili is overigens ook heel lekker in de koffie…maar daarover later meer in een blog met koffie in de hoofdrol.

Gember-sinaasappel-rozemarijnthee

Iedereen die van gember houdt, drinkt waarschijnlijk ook wel eens verse gemberthee. Maar wist je hoe gezond en lekker rozemarijn eigenlijk is? Rozemarijn kennen wij vooral als keukenkruid, maar een takje in de thee is niet alleen heel lekker, boooordevol vitamientjes zit en ook nog eens goed is voor de spijsvertering, de huid, de bloedcirculatie, de lever en de nieren (waardoor het hoofdpijn en migraine kan voorkomen) en rozemarijn is ook nog eens bacterie-dodend. Rozemarijn combineert qua smaak fantastisch met het pittige van gember en de frisse citrussmaak van sinaasappel, dus er is altijd een goede reden voor dit vitamine-shotje. Nou ja…zeg maar gerust een halve tank want we doen niet lullig met de glazen :).

Zuid-Amerikaanse mate

En dan hoooor ik je al denken: ‘What about mate?’ Maar mate, dames en heren, heeft een tijdje terug een heel eigen blog gekregen want over mate raak ik echt niet uitgepraat. Dus voor wie nog zitvlees over heeft: https://lunchroom-sunshine.nl/geniet-met-mate/


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!