‘Doe maar een theetje’ is een veelgehoorde bestelling aan een Sunshine tafel. Be careful what you ask for…want als je ‘doe maar een theetje’ bestelt, dan ga ik los en vertel ik met dansjes en pirouetjes en al wat voor theeën wij allemaal in huis hebben. Ik ben namelijk nogal fan van onze thee. Sowieso van thee en van onze thee in het bijzonder, want alleen het beste is goed genoeg voor in ons kopje. Dus over thee kan ik wel het een en ander oreren en dan doe ik dan ook met enthousiasme en plezier.

In dit tweede deel van de Sunshine theeblog zijn alle spotlights op onze losse thee gericht. Bij Sunshine werken wij uitsluitend met losse thee van de allerbeste kwaliteit. Deze thee doen wij zelf in speciale theezakjes die de smaak van de thee niet aantasten. De meeste van onze theeën komen van onze vaste thee-leverancier Theemaas in Rotterdam. Vroeger woonde ik namelijk in de Randstad en haalde ik daar altijd mijn thee. En thee van Theemaas is een goed potje genieten want de kwaliteitsstandaard is daar hoog en kennis, ervaring en onvervalste Rotterdamse humor zijn er ook volop aanwezig. Love it!

Als we het toch over thee hebben, nu is het met thee ook nog zo dat je niet alle thee met dezelfde watertemperatuur dient te zetten. Zwarte thee houdt bijvoorbeeld van bijna kokendheet en ook kruidenthee vindt dat helemaal best. Groene thee is delicater, die doet het liefst pootjebaden op +/- 80 graden, anders wordt de thee bitter. Witte thee is een princesje, doe daar maar water op 70/75 graden bij. Wij zorgen er altijd voor dat je thee altijd met de juiste watertemperatuur wordt bereid. Dus niks geen druk op de knop en daar is je bakkie. De juiste zetwijze maakt de smaak van de thee en wij nemen per thee altijd de juiste zetwijze in acht. Groene en witte thee komt dus sowieso nooit met enkel rechtstreeks kokendheet water uit de machine. Wie dat doet, knip ik de vingertjes af.

En zo wordt ‘doe maar een theetje’ altijd een klein feestje in een mooi glas of een leuk potje.

Zwarte thee

English blend

Ik word er stiekem een beetje verdrietig van als mensen ‘gewone thee’ bestellen als ze eigenlijk English blend bedoelen. English blend is namelijk helemaal geen gewone thee. Het is een mix van Ceylon (zwarte thee met een subtiele citrussmaak uit Sri Lanka), Assam (Indiase zwarte thee) en de eveneens uit India afkomstige Darjeeling. Dat zijn dus wel even drie zwaargewichten bij elkaar en samen vormen ze een krachtige en volle theemelange, waarvan de Britten ontdekt hebben dat deze erg goed met melk en suiker gaat. In Engeland is deze blend dan ook de meest gedronken thee, vandaar de naam.

Earl Grey

Het is lastig te zeggen waarom Earl Grey ‘Earl Grey’ heet. De thee is in ieder geval vernoemd naar graaf Earl Spencer, een Brits staatsman en premier. Ja, hij heeft bestaan. Maar de legendes die zijn naam aan de thee koppelen blijven legendes en heel indrukwekkend zijn ze nou ook weer niet, dus vergeet de legendes, alle aandacht op de smaak. De smaakmaker van Ear Grey (die verder van verschillende zwarte theeën wordt samengesteld) is bergamotolie die gewonnen wordt uit de schil van de bergamotvrucht. Deze bergamotolie geeft Earl Grey de kenmerkende citrusachtige smaak. Voor de sier worden er soms ook nog bloemetjes in gemikt of stukjes citrusschil voor een extra citrussmaak. Nom nom!

Russische Earl Grey

De Russchische variant is eigenlijk Earl Grey on steroids :). Aan de klassieke blend wordt wat rookthee, bloemblaadjes en kruidnagel toegevoegd. Een thee met een pittig karaktertje. Oooooh those Russians!

Lapsang Souchong

De enige echte rookthee. Een krachtige, Chinese, zwarte thee die na oxidatie in bamboemanden wordt gedroogd boven brandend hout (vaak naald- of cipressenhout). De rook die hierbij vrijkomt trekt lekker in de thee en dat proef je duidelijk terug in je theekopje. Ook deze thee heeft een legende en de legende gaat dat Lapsang per toeval is ontdekt door arbeiders van een theefabriek, die hun ruimte moesten afstaan aan het Chinese leger dat zijn kamp in de fabriek had opgeslagen. Nadat het leger was vertrokken bedachten de arbeiders dat ze te weinig tijd hadden om de thee nog te drogen dus fixten ze fik en zo werd Lapsang een feit.

Pu-Erh

Als je de thee-term post-gefermenteerd tegenkomt, dan kun je na het lezen van deze blog fijn shinen met uitzonderlijke theekennis :). Post-gefermenteerd betekent dat de thee geen nadrogingsproces gehad heeft waardoor er voldoende vocht en enzym-activiteit in de theeblaadjes achterblijft om een rijpingsproces mogelijk te maken (dat is dus post-fermentatie). Door de post-fermentatie ontwikkelt Pu-Erh zijn bijzondere, aardse smaak en hoe lang je deze donkere thee ook laat trekken, bitter zal ‘ie nooit worden.

Toegegeven, het is geen makkelijke thee want lang niet iedereen heeft zin in een mond vol potgrond, want dat is echt een beetje hoe Pu-Erh toch wel smaakt. Heel populair zal deze thee dan ook nooit worden, maar voor een enkeling die Pu-Erh wel kent en blieft zal het een leuke verrassing zijn dat ‘ie er bij staat. Aan Pu-Erh worden trouwens ook allerlei gezondheidsvoordelen (zoals gewichtsverlies) verbonden, maar daar zou ik niet te veel gewicht aan hangen. Drink deze thee als je `m lekker vindt en geeft de digitale wijzer ’s avonds -130 gram aan dan is dat mooi meegenomen. Waarschijnlijk ben je tussendoor een keer naar het toilet geweest…

Sunshine Surprise

…is niet voor niet een ‘surprise’ eej…Dus daar moeten we het maar mee doen!

Nou, vooruit… Fruitig en bloemig. Maar.meer.zeg.ik.niet!

Groene thee

Sencha

Wij hebben diverse theemelanges met Sencha thee in de basis en ook pure Sencha staat bij ons op de kaart.  Sencha is gestoomde groene thee en dat roept nog wel eens vragen op. Tijd dus voor opheldering.

Na het plukken en verflensen (kort drogen  – traditioneel in de zon) wordt Sencha thee gestoomd om oxidatie te voorkomen, gerold en gedroogd. Door het stomen krijgt sencha thee een unieke, grassige umami-smaak. Dat dus!

Naast pure Sencha serveren wij ook Sencha lemon (met citroen en citroengras), Sencha kers (met kersenbloesem) en jasmijnthee ( groene thee met jasmijnbloesem).

Genmaicha

Nog zo’n bijzonder theetje dat absoluut een groter podium verdient. Genmaicha ( wat ‘bruine rijst thee’ betekent) is Japanse groene thee (meestal wordt hier Bancha voor gebruikt) die vermengd wordt met geroosterde/gepofte zilvervliesrijst. Door de toevoeging van de rijst heeft deze thee-melange een volle en bijna voedsel-achtige smaak die ook een beetje aan rijstwafels en popcorn doet denken. Het zal dus weinig verrassend zijn dat Genmaicha ook als ‘popcornthee’ door het leven gaat.

Vroeger was Genmaicha vooral thee voor de armen. Wie zich geen pure groene thee kon veroorloven, lengde het aan met geroosterde rijst.  Maar tegenwoordig weten alle lagen van de Japanse samenleving deze thee te vinden. En wij dus ook!

Witte thee

Pai Mu Tan

Een heerlijke witte thee met een zacht, licht zoet en bloemig smaakje…dat is de Pai Mu Tan. Pai Mu Tan wordt ook ‘witte pioen’ genoemd, wat dit karakter dus alleen maar versterkt. Een feestje in het theekopje en een relatief makkelijke witte thee. Voor witte thee worden overigens alleen de jongste knoppen van de theeplant gebruikt (de blaadjes bijna wit van kleur, zo jong zijn ze, vandaar ook de naam) die binnen 48 uur na vorming worden geplukt en in de zon gedroogd. Ze zijn dus bijna niet bewerkt en hierdoor is witte thee dus zacht, elegant en bloemig, in tegenstelling tot groene thee die ‘grassig’ of zwarte thee die ‘aards’ kan smaken.

China Pine Needle

Voor een complexere witte thee-ervaring hebben we hier China Pine Needle. Deze witte thee wordt gemaakt van bladknoppen die nog gesloten of half open zijn en na het drogen wordt de thee in lange ‘naalden’ gerold, vandaar de naam. Deze thee is delicaat van smaak en heeft naast de karakteristieke licht zoete toon niet een bloemige maar een licht bittere afdronk. Een mooi contrast dus.

Kruidenthee

Rooibosthee

Dit rode drankje is inmiddels aardig ingeburgerd in ons theekopje want er wordt bij Sunshine heel wat rooibosthee besteld. Rooibos komt uit Zuid-Afrika, daar drinken ze het al honderduizendmiljoen jaar en ik kan mij nog herinneren dat rooibosthee ineens iets heel nieuws was in ons kikkerlandje. Rooibosthee is eigenlijk een kruidenthee want er komt eigenlijk helemaal geen thee aan te pas. De bladeren van de rooibosstuik worden gefermenteerd waardoor de thee zijn rode kleur en rijke, ietwat zoete smaak krijgt (ongefermenteerde rooibosthee heb je ook, dat is groene rooibos). Rooibosthee is trouwens ook ontzettend lekker als basis voor huisgemaakte ijsthee en jawel…ook rooibos latte is begonnen met de klim richting de top.

Arabische Kruidenthee

Van onze kruidenmelanges is de Arabische veruit mijn persoonlijke favoriet. De frisse body is van gedroogde munt, maar de echte smaakmakers van deze melange zijn the 3 magic K’s (kardemom, kaneel en koriander) en de kontschoppers peper en piment. Bam!

Franse Lavendelthee

Doe je ogen dicht, neem een diepe snuif boven de thee op en je ligt in één zwaai in de zomerse, blauwpaarse lavendelvelden van de Provence. Deze zachte, rustgevende en bijzonder smakelijke thee heeft en uitgebreid bouquet van bloemen, kruiden en vruchten.

Ayurvedische kruidenthee

Voor de spirituele theedrinker (maar ‘gewoon liefhebber van lekkere kruidenthee’ telt ook :)) hebben wij tot slot ook nog de Ayurvedische kruidenthee. Ayurveda staat voor wetenschap of kunst van het leven en deze bijzonder uitgebalanceerde thee past helemaal bij een zen momentje met je theepotje. Zacht en toch pittig, deze kruidenmelange van melisse, bessenblad, koriander, venkel, korenbloem, chili en kardemom.

…en het absolute paradepaardje

Milky Oolong

En dan hebben we Milky Oolong. The king of teas…de thee der theeën. Oolong thee is trouwens semi-gefermenteerde thee, wat simpeler gezegd betekent dat het oxidatieproces van de thee ergens tussen groen (niet geoxideerd) en zwart (volledig geoxideerd) in ligt. Oolong thee heeft een volle smaak die zich ook steeds blijft ontwikkelen. Een goede Oolong thee kun je ook meerdere keren opgieten.

Milky Oolong is een Oolongsoort met een heel bijzondere smaak. Het smaakt notig, bloemig en…romig! De geur van de thee (vooral in geconcentreerde vorm) doet aan de geur van gecondenseerde melk denken, vandaar de naam. Meine Güte! Deze thee…Ik herinner mij nog goed dat ik `m voor het eerst proefde bij mijn moeder, die toen net uit China terug was en daarvandaan een zakje van dit mooie spul had meegenomen. Ik hield altijd al van thee, maar mijn eerste kopje Milky blies mij even van het krukje. Een hele nieuwe smaakdeur ging voor mij open en toen er eenmaal concrete plannen voor Sunshine werden gesmeed had ik al lang bedacht (nog ver voor het pand, naam en logo rond waren): Milky Oolong moet je bij ons kunnen drinken want deze thee is echt the best!

Niet heel vreemd dus dat als iemand mij naar een aanrader vraagt of zegt ‘verras me maar’, ik altijd met een potje Milky Oolong en een blije grijns kom aanzetten. Wil je Milky in huis halen? Zorg er wel voor dat je kwaliteit koopt, goedkope Milky Oolong wordt vaak gearomatiseerd en dat levert een heel andere smaakbeleving op dan de authentieke thee. Onze Milky Oolong wordt door onze thee-helden van Theemaas geleverd, maar ook (zoek het eens ver) bij de Engelse Whittard of Chelsea (ik kocht het in Londen, maar ze hebben, net als Theemaas trouwens, ook een webshop) verkopen ze buitengewoon goede Milky. Prijsindicatie: Rond de €11 – €14 per 100 gram.


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!